در روش چارتیکال (سنتیمنتال قدیم) اهمیت حدضرر stop loss آنقدر زیاده که گفته میشه کسی که در معاملات خود حد ضرر نداشته باشد رفتاری احمقانه دارد.
برای اینکه معاملاتتان برایند سودده داشته باشند و بتوانید پس از حفظ بقا، سود پایدار و مستمر داشته باشید باید حدضرر را با استانداردهای واقعی در معاملاتتان لحاظ کنید. این مقاله به شما کمک میکند تا به صورت حرفهای و همه جانبه با حدضرر در هر بازاری که ترید میکنید آشنا شوید.
حد ضرر چیست؟
حد ضرر یعنی بیشترین مقدار هزینهای که معاملهگر حاضر است چه از نظر مالی، چه از نظر روانی بابت یک معامله بپذیرد.
یعنی معاملهگر از نظر روانی آنچنان تحت تاثیر قرار نگیرد که دچار خشم، انتقام، استرس یا ترس شود و تاثیر منفی بر معاملات بعدی آن بگذارد.
از طرفی هم آنقدر از نظر مالی زیاد نیست که منجر شود که سود معاملات قبلی را به طور چشمگیر از دست دهد یا حتی مقداری از سرمایه اولیه خود را از دست دهد.
پس برای معاملات حدضرر میگذاریم به این خاطر که هزینههایی که در بازار وجود دارند را مدیریت کنیم.
حال این حد ضرر را کجا باید قرار دهیم؟
از نظر فنی و علمی حدضرر روی نمودار جایی است که معاملهگر امید دارد چنانچه معامله وارد محدوده ضرر شد، قبل از اینکه به آن برسد دوباره به سمت سود برگردد، یعنی از ضررهای او کم شود و قیمت وارد محدوده سود شود، حال چه معامله خرید باشد و چه معامله فروش. در نتیجه حدضرر جایی است که اگر قیمت به آن رسید دیگر امیدی نیست که دوباره به نفع معاملهگر حرکت کند.
پس باید بتوانید جایی را روی نمودار به عنوان حد ضرر مشخص کنید که تا زمانی که قیمت به آن نرسیده است امیدی برای موفقیت معامله وجود داشته باشد.
از طرفی نباید حدضرر شیک و مجلسی باشد، یعنی برای اینکه خیلی کم هزینه باشد، به صورت غیر اصولی جایی را انتخاب کنید که قیمت آن را فعال و بلافاصله به سمت سود حرکت کند.
در روش پرایس اکشن جبل عاملی، حد ضرر را باید جایی بگذارید که اگر قیمت به آن رسید دیگر به سمت سود برنمیگردد.
همانطور که در مقاله لبه ورود توضیح دادیم، جایی را به عنوان حد ضرر قرار دهید که بیشترین تجمع و تراکم دستورات معاملاتی خلاف معامله وجود دارند.
برای معاملات خرید یا فروش چطور؟
اگر یک معامله خرید انجام دادید حد ضرر باید جایی باشد که تراکم زیادی از انواع معاملات فروش وجود دارند. حال این معاملات فروش چه به صورت شورت باشند چه به صورت سل تو کاور. زیرا اگر قیمت به آن محدوده از تراکم معاملات فروش برسد آنقدر دستورات شورت و سل تو کاور در آنجا زیاد هستند که منجر به جریان قوی در قیمت که به سمت نزول شکل بگیرد میشوند و دیگر امیدی برای برگشت قیمت به سمت بالا نیست.
همچنین اگر معامله فروش انجام دادید حد ضرر باید جایی قرار گیرد که تراکم زیادی از انواع معاملات خرید، چه به صورت لانگ چه به صورت بای تو کاور قرار داشته باشند. زیرا اگر قیمت به آن محدوده تراکم لانگها و بای تو کاورها برسد دیگر امیدی نیست که به نفع معامله ریزش کند. زیرا جریان قدرتمندی در جهت خرید به وجود میآید.
به طور مثال به تصویر زیر دقت کنید. برای معامله خرید حد ضرر در جایی که در تصویر مشخص شده صحیح است. به این خاطر که خیلی از معاملهگران در اینجا دستورات معاملات شورت و یا سل تو کاور گذاشتهاند و اگر قیمت به این محدوده برسد آنقدر این شورتها و سل تو کاورها زیاد هستند که منجر به ریزش بیشتر خواهند شد.
برای معاملات فروش نیز همینطور است.
اگر یک معامله فروش انجام دادید حد ضرر باید جایی باشد که تراکم زیادی از انواع معاملات خرید وجود دارند. حال این معاملات خرید چه به صورت لانگ باشند چه به صورت بای تو کاور، زیرا اگر قیمت به آن محدوده از تراکم معاملات خرید برسد آنقدر دستورات لانگ و بای تو کاور در آنجا زیاد هستند که منجر به جریان قوی در قیمت که به سمت صعود شکل بگیرد میشوند و دیگر امیدی برای برگشت قیمت به سمت پایین نیست.
لانگها برای کسانی است که با شکست سطوح معامله میکنند. و بای تو کاور برای کسانی است که معامله فروش انجام داده ودستور بای تو کاور برای حدضررشان آنجا قرار گرفته است.
سخن پایانی
بیشترین مقدار هزینهای که معاملهگر حاضر است چه از نظر مالی چه از نظر روانی بابت یک معامله بپذیرد را حد ضرر گویند.
در روش چارتیکال یا همان سنتیمنتال قدیم، حدضرر را باید جایی بگذارید که اگر قیمت به آنجا رسید دیگر امیدی برای برگشت نباشد.
به عبارتی حدضرر یعنی آخرین فرصت برای بازگشت معامله و یا آخرین سنگر برای نفوذ و حرکت در جهت خلاف معامله.
نکته بسیار مهم این است که مقدار حدضرر باید حتما قبل از ورود معامله درست تنظیم شود. زیرا قبل از ورود معاملهگر باید با علم به مقدار ضرر احتمالی در پیش رو، حجم مناسب را انتخاب نماید.
بعد از ورود به معامله فقط اجازه محدود کردن ضرر را دارید و به هیچ عنوان اجازه بزرگتر کردن آن را ندارید.
برای تنظیم حد ضرر باید از کندل و یا سوینگ مورد نظر به اندازه دو برابر اسپرد فاصله قرار دهید.
2 پاسخ
بسیار مفید و کاربردی،
ممنون از شما
با تشکر فراوان