در چارتیکال جبل عاملی اعتقاد بر این است که فرد میبایست هرگونه رفتار و هیجانی را که در بازارهای معاملاتی برای انجام معاملات خود تجربه کرده است، ثبت نماید و پس از مدتی با بررسی آنها، رفتارهای سودده خود را تشخیص داده و آنها را در خود نهادینه کند و همچنین دریابد که با انجام و یا حذف چه مواردی میتوانست سود بیشتری کسب کرده و یا هزینههای خود را کمتر کند.
یکی از فواید ثبت ژورنال، ساختن پلن معاملاتی است. پلن معاملاتی ساختار معاملات هر شخص را بنا مینهد. معاملهگری امری ذهنی و فکری بوده و با توجه به تیپ شخصیتی متفاوت معاملهگران با یکدیگر، نمیتوان نسخهی واحدی را برای همگان در نظر گرفت و هر معاملهگر میبایست بنا به شخصیت خود، به همان نحوی عمل کند که از نظرش درست است. در روش چارتیکال جبل عاملی پلن معاملاتی برای معاملهگر امری مهم و حیاتی است که آن هم از طریق ژورنال معاملاتی ایجاد خواهد شد.
به منظور تمرین، نمونهی یک پلن معاملاتی را بررسی میکنیم. این پلن متعلق به یک از دانشجویان آکادمی چارتیکال جبل عاملی میباشد و بدون هیچگونه تغییری ارائه شده است. در اولین قسمت یک پلن معاملاتی، معاملهگر میبایست تمامی بایدها و نبایدهای اولیهی خود را مشخص کند.
بچسب به پلن
هر روز قبل از شروع به کار یکبار مطالب پلن خوانده شود.
برایند معاملات مهم است نه نتیجه یک معامله.
از دست دادن یک معامله در سود برای من بسیار دردناکتر از این است که در یک معاملهی دیگر وارد شوم.
بررسی اخبار هر روز قبل از شروع به کار.
بستن نصف حجم معاملات و ریسک فری در صورت رسیدن به هدف روزانه.
بستن تمامی معاملات در صورت رسیدن به هدف هفتگی.
بعد از رسیدن به هدف هفتگی زمان خودم را برای آموزش خودم صرف میکنم. با این برنامه تا پایان تابستان ادامه خواهم.
معاملهگر در اولین قسمت این پلن نوشته است که: بچسب به پلن؛ به عبارتی معاملهگر دریافته است که در هر شرایطی میبایست بر اساس پلن معاملاتی خود عمل کند و اینکه چه کسی چه نکتهایی در خصوص آن گفته است، کدام شبکه چه تحلیلی دارد و کدام صفحه ی شبکههای مجازی چه سیگنالی داده است، اصلا برای او مهم نیست، بلکه او یک پلن معاملاتی دارد و باید طبق آن معاملات خود را انجام دهد.
در ادامه شاهدیم که خود را موظف می داند که هر روز قبل از شروع به کار یک بار مطالب پلن خود را مطالعه کند و به یاد آورد که پیش از انجام هر معاملهای، باید برنامهای برای آن داشته باشد. یک معاملهگر حرفهای میبایست یک بار پلن خود را مطالعه کند و به صورت یک دیدگاه کلی دریابد که در صورت مشاهدهی یک موقعیت، به چه صورت در آن ترید کند.
در خط بعد میخوانیم که: برآیند معاملات مهم است نه نتیجه یک معامله؛ ضرر یا همان هزینه ها، جزئی از بازار هستند و این کار نیز مثل هر کسب و کار دیگری بدون ضرر یا هزینه نخواهد بود. به این ترتیب معاملهگر باید برآیند فصل، شش ماه و یا حتی یک سال اخیر خود را در نظر بگیرد، نه اینکه پس از انجام معامله چه منتهی به ضرر و چه سود، بخواهد چیزی را تغییر دهد.
در سطر بعدی نوشته شده است که: از دست دادن یک معامله در سود برای معامله گر بسیار دردناکتر است از اینکه بخواهد وارد یک معاملهی جدید شود؛ در زمان نگارش این پلن شخص به این نتیجه رسیده بوده است که اگر یک معاملهی فعال دارد، باید به بهترین نحو استراتژی خروج را مدیریت کرده و بهترین سود ممکن را از آن بگیرد، چراکه معمولا معاملهگران پس از آنکه مقداری قیمت در محدودهی سود حرکت کند، بنا به دلایل مختلفی اعم از طمع و یا احساس غرور، نسبت به تغییرات بازار و سرنخ های واضح و مشخص آن واکنشی نشان نداده و به تماشای قیمت مینشینند، در نهایت قیمت بر می گردد و به نقطه ورود می رسد و گاهی منفی نیز خواهد شد. این سطر حاصل ثبت نتایج بسیار زیادی میباشد که شخص طی آن دریافته است که با مجموع سودهای کوچک عدد بزرگ قابل توجهی را از دست داده است. وظیفهی اصلی یک معاملهگر فقط کسب سود از بازار است و هر تصمیمی که خلاف این فرایند باشد، در برآیند معاملات ضربات مهلکی به فرد خواهد زد. در این معامله یکبار هزینه شده است و از این پس شخص باید به بهترین نحو تا نقطهایی که بازار سودده است از آن بهره ببرد.
در قسمت بعد میبینیم نوشته شده است که: بستن نصف حجم معاملات و ریسک فری کردن آنها در صورت رسیدن به هدف روزانه؛ این بدان معناست که فرد به محض زده شدن هدف روزانه، نیمی از معاملات خود را بسته و نقد میکند، سپس با نیم دیگر آن، ادامه میدهد، البته این در صورتی امکان پذیر است که با نیمی از حجم معامله، هدف زده شده باشد. در روش چارتیکال جبل عاملی اعتقاد بر این است که حد سودی در نظر گرفته نشود و معاملهگر نباید سودهای خود را محدود کند، اما این قسمت نشان میدهد که این معاملهگر برای خود یک هدف روزانه داشته است و در نگاه اول این یک تناقض به نظر می رسد. انکار ناپذیر است که نمیتوان برای تمامی معاملهگران نسخه ای یکسان ارائه کرد و برای هر فرد میبایست متناسب با روحیات، شخصیت، ریسک پذیری، ریسک گریزی و سایر مسائل بیان شده بهترین گزینه را برگزید. در برخی از موارد به منظور اهدافی خاص همچون کنترل طمع و یا پلنهای مخصوص رشد حساب، مانند مدل تهاجمی تشویقی نیاز است که به درصدها و اعداد به خصوصی برای رشد در هر معامله بسنده کرد، اما این برای همه یکسان نیست.
در ادامهی پلن چنین اذعان شده است که: بسته شدن تمامی معاملات، در صورت رسیدن به هدف هفتگی معاملهگر؛ فرد همانگونه که هدفی را به صورت روزانهی برای خود در نظر گرفته است، هفتگی نیز داشته و هرگاه به هدف هفتگی خود رسید، حتی اگر روز اول باشد، تمامی معاملات خود را بسته و سودی که از معاملات آن هفتهی خود انتظار داشته است را در حساب خود ذخیره میکند.
اما در سطر بعد میخوانیم که: بعد از رسیدن به هدف هفتگی زمان خودم را برای آموزش خودم صرف میکنم؛ در این سطر نکتهی روانشناختی بسیار ظریفی نهفته است. اگر به معاملهگری توصیه شده است که بنا به هر دلیلی باید بعد از رسیدن به هدفی خاص از معاملات خارج شود، تماشای بازار جز آسیب برای او چیزی به همراه ندارد و چیزی مفیدتر از سرمایه گذاری شخص روی خودش وجود ندارد.
((سرمایه گذاری بر روی خود یعنی فرد به مطالعه ی بیشتری بپردازد، معاملات گذشتهی خود را بررسی و نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کند. با تفکر بر رفتارهای گذشته ی خود به این نتیجه برسد که چه نوع معاملاتی مناسب اوست؟ چه نوع استراتژی خروج و یا چه میزان ریسک؟ رسیدن به این پاسخ ها میتواند کمک خوبی در نگارش پلن های بعدی باشد.))
در قسمت آخر این بخش نوشته شده است که: این برنامه را تا پایان تابستان ادامه خواهم داد؛ در واقع تمامی پلن های معاملاتی می بایست به صورت دورهای و در فواصل معینی بررسی شده و تغییرات لازم در آن اعمال شود. تصور اینکه یک برنامه برای تمام عمر معامله گری کفایت می کند اشتباه است.
در واقع یک معامله گر حرفه ای همواره در حال کسب تجربه خواهد بود و با نوشتن دستورات جدید برگرفته از معاملات اخیر خود، میتواند روند رشد و ترقی خود را سرعت بخشد.
پس این معامله گر دریافته است که باید به اندازه ی کافی دادهه ایی داشته باشد که بر مبنای آن در تصمیمات خود یا به عبارتی در پلن یا در چک لیست معاملاتی خود تغییراتی را ایجاد کند. از طرفی معامله گر پلن خود را بر اساس ژورنال، برنامه ریزی می کند نه بر اساس یافته ها، پیشنهادات و یا دستاوردهای دیگران؛ زیرا هر معامله گری با ذهنیت خود در بازار معامله کرده و هزینه های معاملات خود را مدیریت می کند.
2 پاسخ
سلام وقت بخیر/ شما یه نرم افزاری داشتید که تیک میخورد برای چک لیست سبز و قرمز میشد . چجوری میتونم از این استفاده کنم؟
درود بر شما جناب محمد عزیز
چک لیست معاملاتی جدید چارتیکال مطابق با هوش مصنوعی بزودی رونمایی می شود